Dit zijn de nieuwe interieurtrends van 2023

Leen Blondeel | 10 januari

Rond en organisch

Dat accessoires, meubels en materialen vaak organisch, rond en natuurlijk zijn, zien we al een tijdje en deze trend omarmen we ook in 2023. In de huidige tijden waar we op zoek zijn naar geborgenheid zoeken we vooral thuis comfort op en bouwen we een veilig nest. Dat uit zich in ronde vormen, aaibare stoffen, zachte tinten en natuurlijke materialen. Met deze organische vormen en zachte materialen en tinten geef je jouw interieur een luchtig en geborgen gevoel.

Duurzaamheid en tweedehands

Doordat we de afgelopen jaren de nodige uren thuis spendeerden, hebben we ons interieur goed kunnen bekijken. In 2023 richten we ons huis bewuster in en waarderen we duurzaamheid en kwaliteit meer. We zijn als het ware op zoek naar een manier om ons interieur authenticiteit te geven met unieke stukken en persoonlijke vondsten. Meubels en accessoires vertellen een verhaal en hebben er soms al een heel leven op zitten.
 

Natuur

Na een periode waarin we veel binnenshuis leefden door de pandemie, hebben we meer dan ooit behoefte aan de buitenlucht. We zijn de natuur en aarde meer gaan waarderen en dat uit zich ook in het interieur. Denk maar aan aardetinten, hout, natuursteen, linnen stoffen, … Wist je trouwens dat bruintinten voor warmte en geborgenheid zorgen? Groentinten daarentegen zorgen voor levendigheid en harmonie. Snel en makkelijk groen in huis brengen kan je bijvoorbeeld met kamerplanten. Die zijn bovendien ook nog eens gezond.

 

Minimalisme

In 2023 gaan we ook op zoek naar slow living. Dat betekent onder andere dat we vaker een stapje terugnemen en een veilige thuishaven creëren waarin we heerlijk tot rust komen.

Een teveel aan prikkels leidt ons af van dit doel, dus verlangen we terug naar less is more. Het is vooral de bedoeling om met minder/weinig een groot effect te bereiken, vooral door het beter te doen. Dus we halen niet gewoon dingen weg, neen… de zaken die we toevoegen of aanpassen doen we zodanig dat we een licht en luchtig huis met een vredig en sereen gevoel krijgen.

Denk maar aan:

  • ton-sur-ton kleurgebruik
  • strakke vormen, natuurlijke materialen en ingetogen kleuren
  • de nadruk op grote raampartijen, aangevuld met de juiste verlichting

Maximalisme

Een compleet tegenovergestelde stijltrend is het maximalisme. Yes! Een fun interieur mag in 2023, dat wil zeggen mix en match, eclectische prints en vrolijke kleurcombinaties. We zien weer bijzondere kleurtaferelen en er mag weer gekozen worden voor meer dan één kleur in huis.

De zogenaamde “pop of color” is dus terug in de huiskamer! Denk aan:

  • accessoires in knalkleuren
  • muurschilderingen en speelse behangprints
  • een bank, kast of dressoir in een gewaagde kleur


Is er jou niets opgevallen in deze trends? Neen? En wat als je hieronder dit stukje tekst leest?

"Met b-HOME ontwerp ik niet volgens een specifieke stijl, wel vanuit jouw authentieke zelf. Verwacht je aan een warme uitstraling en dat met respect voor de natuur en de schoonheid van authentieke materialen of interieurelementen met een verhaal. Mijn aanpak sluit dicht aan bij de Japanse wabi-sabi filosofie. Ik zie schoonheid of kunst in de imperfectie van materialen. Dingen zijn vaak al mooi zoals ze zijn. Het hergebruik of behoud ervan in een ontwerp geeft jouw interieur net een unieke uitstraling. Ik werk als het kan ook graag circulair en met ecologische materialen."

En dat ik van organische vormen hou dat zie je ook duidelijk in mijn logo, op de website en de rest van mijn branding. Je zou dus kunnen zeggen dat ik met b-HOME de interieurtrends van 2023 volg. Maar bij mij gaat een ontwerp niet over het volgen van trends, wel iets creëren vanuit mijn hart en toeval of niet, maar dit jaar sluit dit aan bij wat de trends voorschrijven 😊

Heb je vragen over deze nieuwe trends of ben je benieuwd hoe ik dit in jouw interieur zou toepassen? Geef me gerust een belletje want ik ontdek graag wat jouw authentieke verhaal is.

b-YOU, want b-HOME is er voor jou.

 

Warme groeten,

Leen Blondeel

M     +32 478 766 988

W     leen@b-home.be

 

Bron: VTWonen