(Ver)bouwen, dat doe je voor het leven

Leen Blondeel | 26 december

 

Jarenlang in alle comfort van je woning kunnen blijven genieten ongeacht hoe jouw woonsituatie er in de toekomst uitziet? Dat kan zeker als je duurzaam (ver)bouwt, want duurzaam (ver)bouwen, betekent (ver)bouwen voor het leven. Een denkoefening die start van bij het ontwerpproces en waar flexibiliteit, toegankelijkheid en inclusie voorop staan.

Levenslang wonen

Eenvoudig gezegd is een “levenslange” woning geschikt voor allerlei types bewoners (groot of klein, oud of jong, met of zonder zorgnood, …) en allerlei types gezinnen (kleine, grote, nieuw samengestelde gezinnen,…). Het ontwerp van zo’n woning is gebouwd rond drie principes.

 1. Eerst en vooral is ze toegankelijk: ongeacht de leeftijd, lichamelijke eigenschappen of eventuele beperkingen kan iedereen in het huis leven.
 2. Verder is de woning ook veilig: door een slimme, doordachte indeling gebeuren zo weinig mogelijk ongelukken.
 3. Als laatste is ze comfortabel zodat iedereen ongehinderd in het huis kunnen leven.

Die principes in de praktijk brengen is niet eenvoudig en dat vraagt dus om een goed en doordacht ontwerp.

Levenslang wonen begint op de tekentafel

Een goed ontwerp is erop gericht dat je levenslang comfortabel van je woning kan genieten. Het basisidee is dat het hart, de structuur van je woning, zo is ontworpen dat je een functionele, flexibele woonst hebt, die je later makkelijk kan aanpassen aan je veranderende leefomstandigheden. Of dat je later met een paar aanpassingen leefruimtes anders kan gaan indelen en een andere bestemming geeft. Als je het nu slim aanpakt, zal je later flink besparen. Een ‘meegroeiwoning’ hoeft er trouwens niet anders uit te zien. Je kan de nodige aanpassingen subtiel en esthetisch integreren

Voor wie?

Levenslang wonen, daar heeft iedereen baat bij, dus niet alleen ouderen of mensen met een beperking. Ook wie tijdelijk minder goed te been is of gezinnen met jonge kinderen hebben baat bij een toegankelijke, veilige en comfortabele woning. Je woonsituatie verandert bovendien enkele keren doorheen de jaren. Zo heb je vandaag misschien geen kinderen, maar over 5 à 10 jaar wel. En ooit staan ze op eigen benen waardoor je opnieuw met twee in de woning bent. Daarom is het belangrijk om je woning flexibel en makkelijk aanpasbaar te maken.

Een slimme investering

Kiezen voor een levenslange woning betekent dus dat je op elk moment in je leven veilig, makkelijk en comfortabel woont. Je vermijdt er ook kosten mee achteraf als je op voorhand kiest voor bijvoorbeeld bredere deuren, in de hoogte verstelbare werkbladen en een flexibele indeling. Bovendien behoudt je woning ook langer een meerwaarde aangezien ze aantrekkelijk is en blijft voor een breed publiek wanneer je er uiteindelijk alsnog uit gaat.

Enkele gouden regels

 • Beperk niveauverschillen of nog beter: vermijd ze.
 • Denk na over de positie van de trap en bekijk of er een mogelijkheid is om bijvoorbeeld een huislift te installeren.
 • Maak gangen en deuren voldoende breed.
 • Maak je voordeur goed toegankelijk en zorg er ook voor dat je terras en/of tuin toegankelijk is. Ook vanuit de woning.
 • Denk goed na over de positie van ramen en deuren.
 • Ontwerp de ruimtes zodanig dat ze functioneel en makkelijk aanpasbaar zijn.
 • Gebruik waar mogelijk flexibele wanden die later makkelijk kunnen verplaatst worden.
 • Denk na over de positie van stopcontacten en schakelaars en voorzie al de nodige aansluitingen om deuren, ramen en/of andere zaken later te automatiseren.
 •  Zorg ervoor dat de sanitaire leidingen en afvoeren op een logische plaats zitten of al klaar zitten zodat je bepaalde ruimtes op termijn een andere functie kan geven.
 •  …

 

Heb je vragen omtrent levenslang wonen of ben je benieuwd naar wat ik met b-HOME voor jou kan beteken? Geef me gerust een belletje want ik ontdek graag wat jouw authentieke verhaal is.


‘Iedereen heeft recht op een kwalitatief even, in welke situatie je ook belandt.

b-YOU, want b-HOME is er voor jou.

 

Warme groeten,

Leen Blondeel

M     +32 478 766 988

W     leen@b-home.be