Het positief effect van een interieur op jouw maat

Leen Blondeel | 22 december

Welzijn

Het begrip ‘welzijn’ vinden we overal in ons leven terug, van lichaamsbeweging, huidverzorging en voeding tot leuke ervaringen, waardevolle sociale contacten, ontspanning, mindfulness en slow living. Welzijn impliceert ook het leven in ruimtes die een positief effect hebben op zowel lichaam als geest. Vermits we gemiddeld 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, zijn we ons steeds meer bewust van de invloed van de binnenomgeving op ons welzijn. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het effect op onze gezondheid van de ruimtes waar we ons in bevinden, groot is. Interieurontwerpen die vertrekken vanuit welzijn, leggen de focus op een woon- of werkomgeving die de fysieke gezondheid en de emotionele mindset beïnvloedt. Daarvoor is het belangrijk om een omgeving te creëren die onze zintuigen stimuleert, de productiviteit verhoogt en die ontspanning faciliteert.

Kleuren & verlichting

Kleuren worden meestal gekozen op basis van persoonlijke smaak. Ze oefenen echter wel een grote invloed uit op onze gemoedstoestand en ons welzijn. Er valt heel wat te vertellen over kleurgebruik, waardoor het vaak het uitgangspunt is bij een interieurontwerp. Neutrale en natuurlijke tinten zouden een kalmerende werking hebben, rood stimuleert, groen zorgt voor balans, geel geeft energie en blauw verzacht. Daarnaast spelen kleurtinten en -schakeringen ook een belangrijke rol, want die roepen bij elk van ons verschillende emoties op. De verlichting beïnvloedt dan weer de volledige sfeer in een ruimte. Natuurlijk zonlicht blijft sowieso de meest gegeerde lichtbron. Deze draagt immers bij tot een gelukzaliger gevoel en betere prestaties. Het aantal en de grootte van de ramen beïnvloeden de hoeveelheid natuurlijk licht. Als er natuurlijk licht is, benut het dan ten volle.

Natuurlijke elementen & texturen

Dat onze eetgewoonten en leefwijze een belangrijke invloed hebben op onze gezondheid weet iedereen. Veel minder aandacht gaat naar de invloed van wooninrichting en materiaalkeuze op onze gezondheid. Als je weet dat de kwaliteit van het binnenmilieu in huis vaak slechter is dan de kwaliteit van de lucht buiten, dan is het duidelijk dat iedereen baat heeft bij een gezond binnenklimaat. Door bewust te kiezen voor gezonde materialen met natuurlijke grondstoffen en met een lage milieu-impact kan je een verschil maken. Bovendien is het gewoon aangenamer om te wonen in een huis dat goed is voor je gezondheid én voor het milieu. Ook planten kunnen een belangrijke bijdrage leveren: sommige verspreiden stoffen die je gemoed positief beïnvloeden, die stress verminderen en de lucht zuiveren. Zelfs de texturen die gebruikt worden in een interieur kunnen bepaalde emotionele reacties opwekken. Rijke texturen bevorderen het gevoel van comfort en geluk, terwijl metalen voorwerpen kracht en onafhankelijkheid versterken. Houten elementen in een kamer worden dan weer geassocieerd met gezondheid en persoonlijke groei.

Heb je vragen omtrent gezond en duurzaam wonen of ben je benieuwd naar wat ik met b-HOME voor jou kan beteken? Geef me gerust een belletje want ik ontdek graag wat jouw authentieke verhaal is.

b-YOU, want b-HOME is er voor jou.

 

Warme groeten,

Leen Blondeel

M     +32 478 766 988

W     leen@b-home.be